Assortiment

Oakfield Champignons B.V. kweekt jaarrond een uitgebreid assortiment aan paddenstoelen. Deze verschillende soorten champignons en paddenstoelen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Naast deze gekweekte paddenstoelen leveren wij in het seizoen ook verschillende soorten wilde paddenstoelen. De beschikbaarheid van deze wilde- of bospaddenstoelen is afhankelijk van het seizoen.

De gekweekte varianten zijn:

Witte champignon    Agaricus bisporus

De bekendste champignon is zonder enige twijfel de witte champignon. Deze eetbare paddenstoel wordt gekweekt in speciale kweekruimtes of -cellen waarin, grofweg gezegd, een herfstklimaat wordt nagebootst. Hierdoor kan hij het hele jaar door geteeld worden en is hij dus het hele jaar beschikbaar. De witte champignon is rijk aan een groot gedeelte van de benodigde vitamines en mineralen. Zo bevat hij bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B6, B11, C en onder andere de mineralen Kalium, Calcium en Magnesium. Verder bestaat deze paddenstoel voornamelijk uit water en voor 2,7% uit eiwitten. Verzadigde en onverzadigde vetten tref je niet aan in de champignon.

De witte champignon groeit, op een “bed” van compost en dekaarde, in ongeveer 3 weken uit tot zijn bekende vorm. Vanaf ongeveer 17 dagen worden ze met de hand geplukt en in hun verpakking gedaan. Een zo vers mogelijke paddenstoel is natuurlijk het lekkerst, daarom is het van groot belang om de champignon zo snel mogelijk, via korte lijnen en met zo min mogelijk tussenschakels, bij de consument te krijgen. Bewaar de champignons op een temperatuur van tussen de 2 en 7 graden Celsius. Eenmaal in de keuken kun je de champignon het beste met een borsteltje of een keukenpapiertje schoonmaken. Was de champignons niet in water, want dat gaat invloed hebben op de smaak omdat ze zich volzuigen met water.

Flats Agaricus bisporus 

Als we de witte champignon verder door laten groeien, dan kan na verloop van tijd de hoed zich openen. Deze “open” paddenstoelen noemen we dan flats. De knop van de paddenstoel gaat pas open als deze groot genoeg is. Het minimale formaat ligt daardoor rond de 70 millimeter doorsnee. Flats worden vooral gebruikt als snack, door deze te vullen met andere ingrediënten als kaas, vlees of vis in combinatie met een lekker sausje.

Kastanjechampignon Agaricus bisporus 

De Kastanjechampignon is het bruine broertje van de witte champignon. Hij bevat dezelfde vitamines en mineralen als de witte champignon, maar kent naast een ander kleurtje nog andere verschillen. Zo heeft hij meer smaak en herkent de fijnproever iets ‘nootachtigs’. De kastanjechampignon is verder langer houdbaar, kan beter tegen temperatuurverschillen en bevat meer droge stof dus een kleiner percentage water waardoor er meer champignon overblijft na het bereiden. Door zijn bruine keur zie je er ook geen lichte vlekken op die kunnen ontstaan door het plukken van de champignon of het te strak in het bakje leggen. Hierdoor presenteert de kastanjechampignon beter en blijft hij langer mooi.

Portobella Agaricus bisporus

De portobella is de grootste versie van de kastanje champignon en de bruine broer van de flats. Net als bij de witte champignon springt ook de hoed van de kastanjechampignon open als deze een bepaalde grootte heeft bereikt. De portobella’s zijn ook langer houdbaar dan de flats en hebben een iets andere smaak. Daarnaast  zijn ze eveneens beter bestand tegen temperatuurvariaties en bevatten ze meer droge stof, dus minder water dan de flats. Hierdoor blijft er meer paddenstoel over na de bereiding. De open hoed zorgt er ook hier voor dat deze vooral gebruikt wordt in de keuken om te vullen met andere ingrediënten. Ideaal om een gezonde ovenmaaltijd te maken.

Oesterzwam Pleurotus Ostreatus 

Op de “gewone” witte- en de kastanjechampignon na is de oesterzwam de meest bekende eetbare paddenstoel in Nederland. Hij dankt zijn naam aan de vorm van zijn hoed die qua kleur en vorm wat wegheeft van een oester. Aan de onderkant van de hoed zijn de sporen duidelijk zichtbaar. Het vruchtvlees is zacht en vlezig en heeft iets weg van kalfsvlees, daarom wordt hij ook wel kalfsoesterzwam genoemd. Deze paddenstoelen worden eveneens met de hand geplukt. Eerst  in trossen en daarna worden ze, eveneens met de hand, losgesneden van de tros tot afzonderlijke oesterzwammen. Er zijn drie soorten oesterzwammen: de grijze oesterzwam, de roze oesterzwam en de gele oesterzwam.

Shiitake Lentinula Edodus 

De Shiitake is een eetbare paddenstoel die veel gebruikt wordt in de Japanse en Chinese keuken. In deze landen komt hij ook in de natuur voor. De Shiitake wordt in het verre Oosten al eeuwen gekweekt en geroemd om zijn geneeskrachtige werking. Zo bevat hij vitamine B en C, waardoor deze weerstand verhogend werkt en is de Shiitake bloeddruk en cholesterol verlagend. Ook wordt hij in Japan gebruikt als preventiemiddel tegen bepaalde vormen van kanker.    

In Nederland wordt de shiitake nu sinds enige jaren gekweekt. De paddenstoel heeft een lichtbruine tot donkerbruine hoed welke meestal bedekt is met lichte witte vlekjes. Naast de “gewone” champignons is de shiitake de meest gekweekte paddenstoel ter wereld.

Eryngii Pleurotus eryngii 

De koning onder de oesterzwammen, de Eryngii of Koningsoesterzwam, heeft een lichtbruine tot grijze hoed met een dikke witte steel. De paddenstoel kan een hoogte van ongeveer 10 cm bereiken en de doorsnede van de hoed varieert van 3 tot 10 cm. De smaak van de Eryngii, of kruisdistelzwam zoals de paddenstoel ook wel eens wordt genoemd, heeft wat weg van noten en amandel en hij heeft een stevige “bite”.Hij is het hele jaar door beschikbaar en wordt meestal geïmporteerd vanuit Korea of China, maar sinds een aantal jaar wordt de Eryngii ook op kleine schaal in Nederland gekweekt. De Nederlandse Koningsoesterzwammen hebben over het algemeen een betere smaak dan de geïmporteerde versies, maar zijn ook weer iets minder lang houdbaar.

Maitake / Eikhaas Grifola Frondosa

De maitake of eikhaas, wordt van oorsprong gekweekt in Japan. Hij is zeer geliefd vanwege zijn aromatische smaak. Het vruchtvlees is wit en krokant. De maitake heeft een energie-stimulerend effect en versterkt de weerstand. Hij wordt speciaal aanbevolen bij vermoeidheid, zwakheid en in perioden van herstel. De maitake helpt ook bij de bestrijding van hooikoorts en allergiën veroorzaakt door stof en pollen. Ten slotte biedt de maitake een grotere weerstand tegen stress, versterkt hij het immuunsysteem, verlaagt hij het cholesterolgehalte, het bloedsuikerpeil en de bloeddruk.