Geschiedenis

1955 – Hoe het allemaal begon

Meneer Pleunis senior breidt zijn land- en tuinbouwbedrijf uit met champignonteelt. De kwekerij bestaat uit 3 cellen, waar de champignons in geteeld worden, en een pasteurisatieruimte.

1960 tot 1969

Van 1960 tot 1969 groeit de kwekerij gestaag en stopt het land- en tuinbouw gedeelte van het bedrijf. Alle energie wordt gestoken in de champignonteelt.

1970

 In 1970 doopt Pleunis senior samen met zijn zonen het bedrijf om tot een B.V. en is Pleunis B.V. geboren. Twee jaar later draagt Pleunis senior het bedrijf over aan zijn zoons. Ton Pleunis wordt de directeur.

1982

In 1982 is het bedrijf inmiddels zo groot geworden dat er een volledig computergestuurde kwekerij wordt gebouwd. Pleunis B.V. is op dat moment in heel Europa een toonaangevend bedrijf. Dit komt doordat de kwekerij zeer innovatief is op zowel het gebied van teelt als ook op technisch vlak. Pleunis B.V. maakt zelf compost, werkt met WKK (warmte kracht koppeling) en heeft verwarmde bedden waar de champignons en andere soorten paddenstoelen op worden geteeld.

1989 – In handen van een investeringsmaatschappij

Het is in 1989 een bewogen jaar voor Pleunis B.V. doordat het bedrijf wordt verkocht aan de investeringsmaatschappij Begemann Groep. Door het ontbreken van de vijf broers verdwijnt de vakkennis die nodig is voor de champignonteelt, waardoor de sturing wegvalt en het bedrijf failliet gaat. Daarna hebben 22 medewerkers in opdracht van de bank voor een symbolisch bedrag van één euro het bedrijf voortgezet. Vervolgens is het overgenomen door ‘De Champignonspecialist’ uit Ammerzoden maar ook dit bedrijf gaat failliet.

1988 - Oakfield Farm Products Limited

Na een negental onrustige jaren lijkt het bedrijf in 1998 in rustiger vaarwater te komen. Oakfield Farm Products Limited uit Engeland teelt en verkoopt sinds 1982 champignons en koopt het bedrijf uit handen van de curator. Vanaf dat moment dient het bedrijf in eerste instantie alleen als productiebedrijf voor het Engelse moederbedrijf. Vanaf het moment van overname door het Engelse bedrijf komt de  aandacht van de kwekerij steeds meer te liggen op het verkoopgericht produceren van champignons en andere paddenstoelen.

Nu – Oakfield Champignons B.V.

Op dit moment is Oakfield Champignons B.V. nog wel gelieerd aan Oakfield Farm Products Limited maar heeft het een eigen identiteit. Nadat het samenwerkingsverband met het moederbedrijf werd stopgezet, nam Oakfield Champignons B.V. zowel de teelt als handel voor eigen rekening. Dit betekent dat de tussenhandel uit beeld is en dat maakt Oakfield Champignons B.V. zo bijzonder. Dat het bedrijf nu zelf ook de verkoop in handen neemt komt door Maurice Koppen, de statutair directeur van Oakfield Champignons B.V..

In 1998 begint Maurice Koppen als vakantiemedewerker bij het bedrijf maar al snel blijkt dat hij meer in zijn mars heeft. Een jaar later is hij namelijk al unitleider over één productiegebouw en dat breidt zich steeds meer uit.

Vanaf 2005 is Maurice Koppen betrokken bij het totaal management, de verantwoordelijkheid voor de planning, verkoop en de dagelijkse communicatie met het moederbedrijf in Engeland. Met hart voor de zaak en de visie dat Oakfield Champignons BV ook zonder tussenhandel kan blijven bestaan, trekt hij de stoute schoenen aan om de producten rechtstreeks aan de retail te gaan leveren. Maurice Koppen wil zijn producten zo dicht mogelijk bij de consument afzetten, zonder de hulp van de tussenhandel. Dit blijkt een geslaagd idee, want zo komt het dat Oakfield Champignons B.V. van Oakfield Farm Products Limited de zegen heeft gekregen om als zelfstandig bedrijf verder te gaan.

Vanaf 2012 is Maurice Koppen officieel benoemd tot statutair directeur en leidt hij het bedrijf naar een mooie toekomst.